De Duitse inval in Noordwijk

Net als voor de meeste Nederlanders geldt, valt de Duitse inval op 10 mei 1940 de meeste Noordwijkers rauw op het dak. Als Engeland en Frankrijk, Duitsland op 1 september 1939, de oorlog verklaren, beseffen maar weinigen dat dit het voorspel is tot opnieuw een wereldwijd conflict. In Noordwijk worden grote aantallen militairen ondergebracht. De export van bloembollen krijgt een ernstige klap in deze oorlogstijd, maar de diverse bloembollenfestiviteiten in april en mei 1940 gaan gewoon door. Dit soort feestelijkheden waaronder het fabriceren van bloemmozaïeken, het versieren van straten en deelname aan het bloembollencorso is in de vooroorlogse jaren vooral in Noordwijk uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende traditie. In het voorjaar van 1940 nemen ook de gemobiliseerde militairen deel aan de diverse activiteiten. De Duitse inval vindt plaats in de vroege morgen van 10 mei 1940.

Voor meer informatie over dit onderwerp zie
5.1 De Duitse inval (pag. 188)
Artilleristen in de duinen bij Noordwijk. Deze artilleristen speelden een grote rol bij het verdrijven van de Duitsers van het vliegveld Valkenburg.
De Duitse inval in Noordwijk

Net als voor de meeste Nederlanders geldt, valt de Duitse inval op 10 mei 1940 de meeste Noordwijkers rauw op het dak. Als Engeland en Frankrijk naar aanleiding van de Duitse inval in Polen, Duitsland op 1 september 1939 de oorlog verklaren, beseffen maar weinigen dat dit het voorspel is tot opnieuw een wereldwijd conflict. In Noordwijk worden grote aantallen militairen ondergebracht in scholen, bollenschuren, villa’s en woonhuizen. De export van bloembollen krijgt een ernstige klap in deze oorlogstijd, maar de diverse bloembollenfestiviteiten in april en mei 1940 gaan gewoon door. Dit soort feestelijkheden waaronder het fabriceren van bloemmozaïeken, het versieren van straten en deelname aan het bloembollencorso is in de vooroorlogse jaren vooral in Noordwijk uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende traditie. In het voorjaar van 1940 nemen ook de gemobiliseerde militairen deel aan de diverse activiteiten. Ze helpen mee of maken zelf bloemmozaïeken en tijdens het corso rijden er vele versierde militaire voertuigen mee. De Duitse inval vindt plaats in de vroege morgen van 10 mei 1940. Noordwijk wordt wakker met het geronk van vliegtuigmotoren en het geratel van afweergeschut.

Voor meer informatie over dit onderwerp zie
5.1 De Duitse inval (pag. 188)
Artilleristen in de duinen bij Noordwijk, 1940. Deze artilleristen speelden een belangrijke rol bij het verdrijven van de Duitse paratroepen van het vliegveld Valkenburg.
Een verbrande Fokker TV op vliegveld Ruigenhoek op 14 mei 1940.
Schade in de Schoolstraat als gevolg van het bombardement met brand- en brisantbommen op 12 maart 1943.
De tramremise in de Huis ter Duinstraat staat in brand, niet als gevolg van het bombardement op 12 maart 1943, maar als gevolg van kortsluiting. Op de voorgrond kijkt een groep Duitse militairen belangstellend toe.
Een met bloemen versierde pantserwagen van het Nederlandse leger rijdt door de Voorstraat tijdens de bloemenfeesten op 4 mei 1940. Op de achtergrond het gemeentehuis.
Militairen van het 4e Regiment Infanterie in de Zuidduinen. Eenheden van dit regiment bestrijden in de meidagen van 1940 met succes Duitse parachutisten in de duinen en verdrijven de Duitsers van het vliegveld Valkenburg.